Pages

traffic light

Sunday, 29 July 2012

30 julai 2012

assalammualaikumm. sekejapnya masa berlalu kan?

apa khabar anda semua? apa khbar iman anda?
bulan ramadhan yang mulia ni, dah upgrade iman belummm????
kalau belum cepat cepat upgrade sementara ada masa nii.
well, esok pun tiada siapa tahu samaada kita masih bernyawa atau tidak kan?
kalau kita sentiasa ingat mati, mesti kita takut untuk buat kejahatan kan?
yelaa. siapa yang tak takut mati? siapa yang dah ready untuk mati?
so jum tingkatkan amalan di bulan yg mulia nii ! Allah menjanjikan ganjaran yang berlipat ganda
di bulan yang mulia ni. sweeet kan Allah? (:

okaylah.
nak share sikit. hari sabtu hari tu saya pergi iftar nisaa' bersama usrahmate, naqibah dan adik adik yang lain.
kami dpat sedikit pengisian mengenai perang Badar.

haa. kalau korang nak tahu, perang badar ni berlaku semasa bulan Ramadhan.
bayangkan Rasulullah dan para sahabat berperang sewaktu berpuasa.
kita ni, baru puasa sikit dah tak larat nak pegi kelas laa, itu lah ini lahh. kan? #notetoself

berbalik kepada perang badar tadi, masa tu, tentera islam seramai lebih kurang 313 org.
manakala tentera pihak musuh pula lebih kurg 1000 lebih lah mcmtuu.
not pretty sure the exact amount dia.

kalau tgk kpd bilangan tentera tu, nak ikutkan logik akal, memang mustahil tetera Islam boleh menang kan??? dala diorg ni takda peralatan canggih mcm pihak lawan. unta pun ada 2ekor je kalau tak silap.
yang pihak lawan pula, ada alat yg canggih manggih and siap ada kuda lagi.

tapi Allah tu Maha besar. Allah turunkan 1000 malaikat untuk membantu tentera Islam masa tu. Dan Alhamdulillah dengan izin Allah, tentera Islam menang. !!!

nak dikatakan kat sini, org Islam pada zaman dahulu berperang untuk mati. syahid.
kalau syahid kan for sure lah ganjaran syurga. siapa yg taknak kan?
while mereka yg non tu berperang untuk hidup.

cuba kalau harini, kita diurah pergi palestine ke untuk berperang, sanggup tak agk2? :)


okaylaa. sampai sini je. jika tersilap, silalah tegur.
yang baik tu drp Allah dan yg tak baik tu dri saya sendiri.

jaga diri . jaga iman !
SALAM RAMADHAN.... ukhwahfillah. (:

1 comment:

man said...

klu kita xmampu pergi..kita bagilah sumbangan sedikit samaada bentuk wang or ubat-ubatan..sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com